Piškotki

Spletna stran podjetja VEVEVE, Miha Horvat s.p. uporablja začasne ali sejne piškotke (session cookies), ki »živijo« od trenutka, ko uporabnik v spletnem brskalniku odpre spletno stran podjetja VEVEVE, pa do trenutka, ko sejo konča in zapre spletni brskalnik.

Piškotke uporabljamo za merjenje in statistiko obiskanosti, ki jo opravljamo z orodjem Google Analytics.

Z uporabo naše spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Če piškotkov ne želite uporabljati, jih lahko izklopite v vašem spletnem brskalniku.

 

Kaj so piškotki?
Piškotek je majhna datoteka, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij (vtičniki so dodatki, ki jih je mogoče vgraditi v spletno stran; pogost primer tega je Facebook Like box, ki poleg možnosti všečkanja obiskovalcu prikazuje tudi slike njegovih prijateljev iz Facebooka), ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

 

Vrste piškotkov

  • Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.
  • Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.
  • Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja.

Vsako vrsto piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

 

Osnovne informacije za lastnike spletnih strani
S 15. 06. 2013 se je začela izvajati nova zakonodaja, ki lastnikom spletnih strani prinaša spremembe in nove zahteve glede zagotavljanja zasebnosti na spletu.

Kaj se je spremenilo?
Zakonodaja lastnikom spletnih strani nalaga, da morajo svoje obiskovalce informirati o piškotkih, ki jih uporablja njihova spletna stran, za uporabo večine piškotkov pa potrebujejo privoljenje vsakega obiskovalca.

Ali je potrebno upoštevati novo zakonodajo?
Praksa izvajanja nove zakonodaje se še vedno oblikuje, vendar da, zakon je obvezen za vse. Predvidene kazni znašajo od 200 do 20.000 EUR za pravne osebe + dodatnih 100 do 500 EUR za odgovorno fizično osebo (direktor, lastnik s.p.). Najverjetneje ne bo takoj kaznovan prav vsak, ki še ni uspel implementirati možnosti strinjanja in zavrnitve uporabe piškotkov. Je pa priporočljivo spletne strani čim prej nadgraditi z zahtevanimi funkcionalnostmi. Za morebitne ukrepe je zadolžen urad informacijskega pooblaščenca, spremljajte novosti na njihovi spletni strani.

Namen zakonodaje
Namen zakonodaje je zagotavljanje večje transparentnosti uporabnikom spleta, osvestiti širšo javnost o tehnologiji zbiranja informacij o njih ter jih spomniti, da imajo možnost izbire o tem, ali želijo da se podatki zbirajo ali ne.

Kako izpolniti zahteve zakonodaje
Za izpolnitev zahtev je potrebno razumevanje piškotkov tudi iz tehničnega vidika. Pomembno je tudi, a vemo katere piškotke spletna stran sploh uporablja, da se ti nato lahko nadzorujejo. Večina lastnikov spletnih strani je torej odvisna od programerjev. Če potrebujete pri tem pomoč, smo vam na voljo.

 

Zanimivo in poučno kratko predavanje Garya Kovacsa, izvršnega direktorja Mozilla Corporation,
o razsežnostih sledenja na svetovnem spletu:

 

Vir: piskotki.net

Back to Top